Aile Hekimliği 1. Aşama Sertifikalı Uyum Eğitimi 19-23 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleşti.
26 Şubat 2024

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı İzleme, Değerlendirme ve İstatistik Birimi tarafından ilimizde birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha iyi ve kaliteli bir şekilde verilebilmesi amacıyla "Aile Hekimliği 1. Aşama Sertifikalı Uyum Eğitimi" düzenlendi. (5+1)6 gün süren eğitimin sonunda katılımcılar, düzenlenen törenle sertifikalarını almaya hak kazandılar.

İlimiz ’de aile hekimliği uygulamaları kapsamında halen sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapanlar arasında daha önce “Aile Hekimliği 1. Aşama Sertifikalı Uyum Eğitimi” almamış olan aile hekimlerine ve İlde bulunan İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Devlet Hastanelerinde görevli hekimlere Sağlık Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda verilen eğitim; 10 eğitimci ve 25 katılımcı ile 19-23 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleştirdik.

Eğitimin son gününde katılım belgesi almaya hak kazanan katılımcılar için düzenlenen törene; Vali yardımcımız Sayın Asalet KARABULUT, İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ali Cengiz KALKAN, Kültür ve Turizm İl Müdürümüz Ahmet HACIOĞLU,  Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanımız Dr. Haci Bayram ZENGİN, Destek Hizmetleri Başkanımız Muhsin KAYNAR, Kamu Sağlığı Hizmetleri Başkanımız Uzm. Dr. Sadettin Ender ÇUBUKÇU ’nun ve eğitimcilerimiz ile kursiyerlerin katılımları ile tamamladı.

Törende açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ali Cengiz KALKAN, birinci basamak sağlık hizmetlerinin toplumu ciddi anlamda etkileyen kimi zaman ölümcül sonuçlar doğurabilen hastalıkların önlenmesinde rollerinin çok büyüktür.

“Ülkemizde birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemi toplum sağlığı açısından çok büyüktür. Toplumumuzda şöyle bir adet var; hasta olunduğunda hastaneye gidilir ve sağlık hizmeti de hasta olan kişiye verilir gibi. Ama gerçekte bunun böyle olmadığını özellikle birinci basamakta çalışan tüm doktor arkadaşlarım çok iyi bilir. Birinci basamağın en önemli görevi hastalanıp gelen kişiye reçete yazmak değil vatandaşlarımızın sağlıklı yaşamalarını sağlayacak olan koruyucu hizmetleri verebilmektir.

Birinci basamakta sahada yer alan doktorlarımız koruyucu sağlık hizmeti yapıyor, kronik hastalığı olan kendilerine kayıtlı olan nüfustaki kişileri tarıyor, takiplerini yapıyor, risklerini değerlendiriyor ve konuları ile ilgili eğitimler veriyorlar. Verilen bu eğitimler sayesinde de kişinin sağlıklı kalması noktasında koruyucu sağlık hizmeti sunuyorlar.

Gebe, bebek takipleri, aşı ile önlene bilir hastalıklara karşı aşılarını, çocukluk çağı taramalarının yanı sıra sağlıklı beslenme ve Obezite ile mücadele, kanser taramaları gibi bir çok faaliyetler yürütüyorlar.

Yani birinci basamakta yapılan bu çalışmalar sayesinde sağlıklı yaşama ve sağlıklı yaşlanma ile ilgili bütüncül sağlık hizmeti veriliyor. Bu sebeple birinci basamakta yapılan hizmetlerin önemi çok büyük. Bunun için birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürekli eğitimle geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gereklidir. Bu amaçla Sağlık Bakanlığımız iradesiyle birinci basamakta çalışmakta olan veya çalışacak olan pratisyen ve uzman hekimlerimize yönelik bu alan için gerekli asgari bilgi, tutum ve becerilerle donatılmalarını sağlamak için bir ‘uyum eğitimi' düzenledik.

Ben öncelikle bu eğitimi düzenleyen Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımıza, eğitime katkı sağlayan eğitimci doktor arkadaşlarıma daha sonra eğitime katılan tüm doktorlarımıza ve sertifika törenimizde bizi yalnız bırakmayan Sayın Vali Yardımcımız Sayın Asalet KARABULUT ’a çok teşekkür ediyor, Aile Hekimliği birinci aşama uyum eğitimini tamamlayıp sertifikalarını almaya hak kazanan doktorlarımıza mesleki yaşamlarında başarılar diliyorum”

Dr. Ali Cengiz Kalkan

Tekirdağ İl Sağlık Müdürü