9
MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜ
Çölyak hastalığı
(Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü
oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da
yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar
oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa,
çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan “gluten” isimli bir protein neden olmaktadır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalık olup yaşam boyu süren tek gıda alerjisidir. Ailevi kalıtım söz konusudur.
Ülkemizde Çölyak hastalığı
görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmekte olup Türkiye’de 250 bin
ile 750 bin arasında çölyak hastası tahmin edilmekteyken ancak yüzde 10’una
tanı konulduğu dikkate alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta
beklenmektedir. Toplumda tanı almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır.
Hastalık
bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir ve kişi
çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir. Hastalık tipik
belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebilir. Çölyak
hastalığı, çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk,
iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve
boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri
yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır.
Çölyak
hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan
hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka
hastalığı da düşündürmektedir. Örneğin erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş
laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden
karıştırılabilir.Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem
taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi
önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler
(AGA, EMA) ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak
biyopsisi ile konmaktadır.
Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf
tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir. Çölyak
hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri
gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat
etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmelidirler.
Çölyak
hastalığında diyet tedavisinde tüketilmemesi gereken besinler:
- Buğday,
arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün. (un, bulgur, bulgur pilavı,
irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi,
börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar,
gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar,
tarhana, yarma gibi).
- Galeta
ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk balık gibi et ürünleri.
- Malt
kullanılan içecekler, bira votka cin v.b.
- Guten
içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler.
- Sirke,
çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların
bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce muhakkak
ürün hakkında bilgi edinilmelidir.
- Tuzlu,
soslu kuruyemişler, glutenle yapıştırıldığı için yasaktır. Ancak bunların
glutenle işlem görmemiş hali, gluten içermeyen kuruyemişler serbesttir.
Çölyak
hastaları için güvenli yiyecekler:
- Tüm
sebzeler,
- Tüm
meyveler,
- Tüm
bakliyatlar,
- Tüm
katkısız katı ve sıvı yağlar,
- Yumurta,
bal, reçel, basit toz şeker, zeytin,
- Et, balık,
tavuk, (Bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir
yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır.)
- Una
batırılmamış konserve çeşitleri,
- Mısır,
pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları besin hazırlamada
kullanılabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği
unu da kullanılabilir.
- Evde
çekilmiş güvenli baharatlar.
Glutensiz
diyette ayrıca nelere dikkat edilir?
- Doğal
gıdalara önem verilmeli.
(süt-et-balık-yumurta-sebze-kurubaklagil-pirinç-mısır-patates)
- Okul ve
dışarıda yemek yerken dikkatli seçimler yapılmalı.
- Buğday
unu karışık mısır unu, pirinç ununa dikkat edilmeli.
- Etiketsiz
gıda tüketiminde çok dikkatli olunmalı.
- İlaçlar,
kozmetik ürünleri, şampuan, kremler vb. gluten içerikleri yönünden
dikkatli kullanılmalı.
- Pişirme
ve hazırlık aşamasında güvenli gıdaların glutenli gıdalarla bulaş
olmamasına dikkat edilmeli
Çölyak
hastalığı ile karşılaşıldığında, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan en önemli
şeylerden biri dikkattir. Yaşantımızı daha kolay bir hale getirmek için
hastalığa sebep olan gıdalardan uzak durmak gerekir. Dikkatli bir beslenme
programıyla her sağlıklı insan gibi bu bireyler büyür, okula gider, evlenir,
çocuk sahibi olur, çalışır ve yaşantısına devam edebilirler. Çölyak bir yaşam
tarzı olarak hayata yerleşmelidir.
TEKİRDAĞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ