Artrit, vücut tarafından üretilen, eklemlerde meydana gelen iltihabik bir durumdur. Ayak bileği, diz, el bileği vb. eklemlerin iltihaplanması ile birlikte eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlığı gelişebilir. Bu hastalıklar, her yaştan insanın hayatında görülebilen ve sebep olduğu belirtiler nedeniyle hastaların sağlıklarını olduğu kadar sosyal hayatlarını önemli ölçüde etkileyen ve hatta yaşam sürelerini kısaltabilen hastalıklardır.
Artrite yol açan hastalıkların oluşumunda en önemli faktörler olarak; genetik eğilim, hormonal faktörler, enfeksiyon, bazı ilaçlar, güneş ışınları ve sigara bilinmektedir.
Artrit, Romatizmal artrit, Travmatik artrit, Osteoartrit (Eklem Artriti), Bakteriyel artrit, Kimyasal veya Hormonal düzen bozukluğundan kaynaklanan artrit ve Gut artriti gibi tipleri vardır. En sık rastlananı, bağışıklık sisteminin başta eklemler olmak üzere vücuttaki dokularda hasara neden olması sonucu ortaya çıkan ve kalıcı sakatlık/kısıtlılığa sebep olabilen kronik bir hastalık olan Romatoid Artrit’tir.
İnsanların sağlığını ve sosyal yaşamlarını tehdit eden bu hastalıklarda farkındalığın arttırılması ve bilgilendirilmesi amacıyla 12 Ekim, Dünya Artrit Günü olarak ilan edilmiştir. Kas ve eklem hastalıkları konusundaki duyarlılığı artırmak amacıyla kutlanan bugünde, romatizmal hastalıklar konusunda halkın bilinçlenmesine katkı sağlamak için etkinlikler düzenlenmekte, romatizmal hastalıkların önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu anlatılmaya çalışılmaktadır.