Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıt ile kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan ve erken tanı konularak tedavi edilmemesi halinde birçok organda yetmezliğe, şoka ve yüksek oranda ölüme yol açan bir hastalıktır.
Tüm dünya ülkeleri için ciddi bir halk sağlığı sorunu olan sepsis, en fazla yoğun bakımda sağlık hizmeti verilmesi sırasında karşılaşılan bir hastalıktır. Tanı ve tedavi uygulamalarının zamanlaması, tedavinin yetersizliği gibi sebeplere bağlı olarak hastaların %15-60’ının yaşamını kaybetmesine neden olmaktadır. Dünyada her yıl 8 milyona yaklaşan sepsise bağlı ölümlerin 5 milyonunun yenidoğan veya çocuk hasta olduğu görülmektedir.
2017 yılı başında ilgili uluslararası dernekler, yaşayan Sepsis kampanyası, Global Sepsis İttifakı ve dünyadaki diğer ilgili kuruluş ve kişilerin katılımı ile Sepsis tanımlaması ve tedavisinde değişiklikler yapılmıştır.
26 Mayıs 2017 tarihinde Cenevre’de gerçekleşen Dünya Sağlık Asamblesinde alınan karar ile sepsis önemli hastalıklar listesine alınmış ve 13 Eylül Dünya Sepsis Günü olarak resmen kabul edilmiştir.