9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Bilgi Notu
20 Şubat 2018

Tütünle Mücadele Çalışmaları 9 ŞUBAT 2018

9 Şubat tarihi, sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak amacıyla ülkemizde “Sigarayı Bırakma Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmakta ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Tütünle mücadelede sağlanan başarı ile kanserler başta olmak üzere pek çok kronik hastalık, bunlara bağlı sağlık ve yaşam kayıpları önlendiği gibi tedavi masrafları, iş gücü kayıpları gibi ekonomik kazançlar da sağlanmaktadır.

Tütünle mücadele çalışmaları kapsamında, 2015-2018 Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planından devam edecek faaliyetlere, bu alandaki mücadelemizi daha da güçlendirecek yeni strateji ve faaliyetlerin de eklenmesi ile oluşturulan ve bu mücadelemizi Cumhuriyetimizin 100. yılına taşıyacak olan 2018-2023 Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı hazırlık çalışmaları son aşamaya ulaştı.

Vatandaşlarımızın tütün ürünü kullanmadığı halde tütün dumanına bağlı pasif maruziyetini önlemek, temiz hava soluma hakkını korumak amacıyla ülke genelinde yaklaşık 1500 denetim ekibiyle 7 gün 24 saat denetim yapıyoruz. Denetim ekiplerimiz tarafından, rutin denetimlerin yanı sıra “Alo 184 Tütün İhbar Hattı” ve “Yeşil Dedektör” mobil uygulaması üzerinden gelen ihbarlara yönelik de denetimler yapılmaktadır.

Bu denetimler sırasında denetim görevlilerinin kendi bölgelerindeki işletmeler tarafından zaman içerisinde tanınması, baskılara maruz kalmaları nedenleriyle denetim sisteminin geliştirilmesine yönelik yeni çalışmalar hayata geçirildi ve iller arası çapraz denetim modelinin uygulanmasına başlandı.

2016 yılında pilot olarak gerçekleştirilen iller arası çapraz denetimler esnasında, rutin denetimlerdeki ihlal oranlarının yaklaşık 9 kat, ihbar denetimlerindeki ihlal oranlarında ise yaklaşık 2,5 kat artış olduğunu gördük ve bu uygulamanın yaygınlaştırılması kararını aldık.

Yürüttüğümüz koruma ve önleme çalışmalarımızın yanı sıra tütün ürünü kullanan vatandaşlarımızı bırakmaları için teşvik ediyor ve bırakmak isteyen vatandaşlarımıza da ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma polikliniklerimiz aracılığıyla destek sağlıyoruz.

27 Ekim 2010 tarihinde hizmete açılan ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattında, 7 gün 24 saat sigara bırakma konusunda uzman danışmanlar tarafından canlı destek sağlanmaktadır.  Hattımıza başvuran vatandaşlarımızın nikotin bağımlılık düzeyi belirlenerek ihtiyacına yönelik bilgi verilmekte, sigara bırakma planı yapılmakta ya da sigara bırakma hizmeti sunan sağlık profesyonelleri ve birimleri hakkında bilgilendirme yapılarak sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilmektedir. Talep edilmesi halinde ise sigara bırakma polikliniklerinden de randevuları alınmaktadır. Sigara bırakma planı yapılan danışanlar da yalnız bırakılmamakta ve belirli periyodlarla geri aranarak sigara bırakma süreci takip edilmekte ve bu süreçte yaşadıkları nikotin yoksunluk belirtileri ve bunlarla başa çıkma yöntemleri hakkında bilgi verilerek destek sağlanmaktadır. Alanında dünyada en etkili çalışan çağrı merkezlerinde biri olan ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattında bugüne kadar yaklaşık 26 milyon çağrı karşılandı.

2018 yılı itibariyle ülke genelinde 415 sigara bırakma polikliniğinde hekimlerimiz tarafından sigara bırakma hizmeti sunuyoruz. Önceki yıllarda olduğu gibi 2017 yılında da 300.000.kişinin sigara bırakma tedavisine yetecek miktarda sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaç ve nikotin replasman tedavisi preperatı Bakanlığımız tarafından alındı. Bu ilaçlar ve preperatlar ülke genelindeki sigara bırakma polikliniklerimizde hekimlerimizin uygun gördüğü hastaların sigara bırakma tedavisinde ücretsiz olarak kullanılmaktadır. 2009 yılından bu yana sigara bırakma polikliniklerinde yaklaşık 2 milyon muayene yapıldı.

Bugüne kadar tütün kontrolü alanında yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “lider ülke” ilan edilip birçok kez ödüllendirilmiş olsak da, vatandaşlarımızı tütün kullanımına ya da başkasının kullandığı tütün dumanından etkilenmesine bağlı oluşabilecek hastalık ve zararlardan korumak, bizim için en büyük ödüldür. Bu anlayışla çalışmalarımız yeni eylem planımızla daha da güçlenerek devam edecektir.

9 Şubat 2018 tarihini “DUMANSIZ VE SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ” olarak kabul etme temennisi ile Sigarasız Sağlıklı Günler diliyoruz.

                                                                                                                                                                                                                                                                       Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü